Vraag
een offerte aan

FAQ


3D Printen


Dat is afhankelijk van uw product en de grootte van de serie. Vaak gaat serieproductie gepaard met een grote investering in de vorm van een stuk gereedschap (matrijs) en is de productieprijs per stuk erg laag. Deze investering verdeel je over de vaak tienduizenden dan wel niet honderdduizenden stuks waardoor de kosten per product laag blijven.

Bij 3D printen werkt dit anders. Omdat je bij 3D printen niet hoeft te investeren in gereedschap zit je niet met hoge opstartkosten en zit je daarom niet vast aan een bepaalde seriegrootte. Daarentegen ligt de productieprijs per stuk hoger. U zult dus het break-even punt van beide opties moeten bepalen. Ligt uw seriegrootte onder dit punt, dan kunt u kiezen voor 3D printen. Ligt het er boven, dan kunt u beter kiezen voor een andere techniek zoals bijvoorbeeld spuitgieten.

Duur is een relatief begrip, toch krijgen we deze vraag vaak. Wat wij merken is dat vaak de vergelijking wordt gemaakt met de kosten van een 3D print gemaakt op een ‘thuisprinter’ en de kosten van een 3D print gemaakt op een professionele 3D printer. Deze kosten evenals de kwaliteit van de producten verschillen aanzienlijk.

Voldoet het om uw model te printen op een thuisprinter of semi-professionele 3D printer dan zult u de prijzen van professioneel 3D printen waarschijnlijk als duur ervaren. Bent u opzoek naar een kwalitatief goed en duurzaam product dan zult u ervaren dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is.

De prijs van de 3D print wordt bepaald aan de hand van de ‘bounding box’, dit is de lengte x breedte x hoogte verhouding, en het volume van het model. Afhankelijk van de gekozen techniek dient er rekening gehouden te worden met kosten voor het plaatsen van supportmateriaal en het reinigen en/of polijsten van de producten. De prijs die u van ons ontvangt is altijd een totaalprijs inclusief werkvoorbereiding, reinigen en kleuren, tenzij anders vermeld.

Wij werken niet met een vaste prijs per CC. U kunt altijd vrijblijvend een offerte bij ons opvragen. Deze offerte heeft een geldigheidsduur van 30 dagen en verplicht u nergens toe.

Dat kan zeker. Wordt uw product geprint in Zcorp dan wordt het in fullcolor geprint. Wordt uw product geprint in SLS, dan wordt het standaard in wit geprint maar kunnen wij het model impregneren in een twaalftal kleuren.

Wilt u uw model in een bepaalde glansgraad of in meer dan één kleur afgewerkt zien, dan is het mogelijk de modellen af te lakken in onze lakkerij. Meer informatie over deze mogelijkheden vindt u hier.

Dit verschilt per 3D printtechniek. Voor SLS is dit 675x580x360mm, voor SLA is dit 750x650x550mm, voor FDM is dit 600x500x600mm. Voor de overige technieken is dit aanzienlijk kleiner.

3D printen, ook wel Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een vrij nieuwe productietechniek die veel nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. De techniek bestaat al sinds de jaren ’80 maar is sinds 2012 bekend bij het grote publiek. Door het laag voor laag aanbrengen van materiaal kan iedere wenselijke vorm worden gecreëerd.

3D printen is een verzamelnaam voor verschillende productiemethodes. Al deze productiemethodes bestaan in de basis uit het laag voor laag neerleggen en uitharden van materiaal. Grote voordelen van 3D printen zijn de snelle levertijd en het feit dat complexiteit niet kostprijsverhogend is.

Het begrip 3D printen wordt zo breed ingezet in de media, dat het lijkt alsof inmiddels alles geprint kan worden. Toch blijkt het in de praktijk iets genuanceerder. Je hebt met 3D printen volledige vormvrijheid, dus in dat opzicht kun je alles maken wat je (3D)modelleert.

De beperkingen van 3D printen zitten hem vooral in de maximaal printbare afmeting en de minimale wanddiktes. Deze maximale afmeting en minimale wanddikte verschillen per techniek.

In de menustructuur van deze website bieden we u de mogelijkheid uw techniek te kiezen op basis van: techniek, eigenschap of toepassing. Mocht u liever persoonlijk advies ontvangen dan kunt u ons per mail of telefonisch bereiken voor een vrijblijvend advies.


Bestand


Waar u goed op moet letten bij het maken van een 3D bestand wat geschikt moet zijn voor 3D printen is dat u werkt met ‘solids’ en niet met ‘surfaces’. Een model opgebouwd uit ‘surfaces’ ziet de printer als leeg bestand en kan niet geprint worden. Daarnaast is het belangrijk de minimale wanddiktes in acht te houden en de maximale printafmeting.

Iets wat niet noodzakelijk is maar uiteindelijk wel bijdraagt aan de kwaliteit van uw 3D print is om ieder te printen producten uit één body te laten bestaan. Op deze manier krijgt de printer niet meer informatie dan nodig en dit komt de kwaliteit van uw product ten goede.

Er zijn zeer veel 3D tekenpakketten beschikbaar waarin u uw 3D bestand kunt maken. Google Sketchup is een gratis verkrijgbaar pakket waarin, als er goed getekend wordt, prima .STL bestanden te maken zijn. Wij werken zelf met SolidWorks wat een goed en gebruiksvriendelijk tekenpakket is.

Wij hebben een aantal softwarepakketten beschikbaar om uw .STL bestanden mee te repareren. Indien wij uw bestand niet kunnen repareren geven we aan waar de fouten blijven zitten en zoeken we samen naar een oplossing.

Al uw bestanden worden vertrouwelijk behandeld en niet zonder uw toestemming getoond aan derden. Mocht u het op prijs stellen, dan kan er een geheimhoudingsverklaring ondertekend worden.

Wanneer u beschikt over een 3D model in .STL of .STEP formaat dan ontvangen wij deze graag per mail. Bestanden tot 10MB zijn probleemloos te versturen, voor grotere bestanden kan eventueel www.wetransfer.com worden gebruikt. Geef bij het versturen van de bestanden aan om welke aantallen het gaat en wat het gewenste materiaal en productiemethode is.

Heeft u nog geen 3D bestand en wilt u graag iets laten printen, maak dan per mail of telefoon duidelijk kenbaar wat uw eisen en wensen zijn. In overleg met u worden de mogelijkheden besproken en wordt er een 3D bestand gemaakt. Dit 3D bestand ontvangt u, indien gewenst, na het printen per mail in het door u gewenste bestandsformaat.

Vanuit onderstaande softwarepakketten is het mogelijk uw bestand op te slaan als .STL of .STEP. In een aantal gevallen is hier een plugin voor benodigd. Staat uw softwarepakket hier niet bij, dan zoeken wij graag samen met u naar een oplossing.

3DS Max | Alibre | ArcGI | ArchiCAD | CADKey | CATIA | FORM-Z | I-DEAS | Inventor | IronCAD | Lightwave 3D | Magics RP | MAYA | Mechanical Desktop | Mimics | Pro/Engineer | Revit | Rhinoceros | Sketchup | SolidEdge | Solidworks | Unigraphics

Dat is geen probleem, Heijcon beschikt over een team van ontwerpers die samen met u een ontwerp of idee kunnen omzetten naar een 3D bestand. Dit kan zijn aan de hand van een foto, schets, 2D tekening of tastbaar model. U ontvangt altijd vooraf een opgave van de kosten voor het maken van dit 3D bestand.


Levertijd


Dat is zeker mogelijk. Hiermee trekken we uw model voor en zorgen we dat deze met de eerste batch meegaat of zetten we de printer speciaal voor uw product(en) aan. Informeer vrijblijvend naar de kosten en mogelijkheden.

De levertijd van een 3D print is afhankelijk van de gekozen printtechniek en eventuele nabewerking. Doorgaans zit de levertijd tussen de 2 en 7 werkdagen. Het lakken van uw product neemt een aantal dagen extra in beslag.


Verzending


Dat is geen probleem. Wij kunnen uw modellen neutraal verpakken en versturen naar het door u opgegeven adres. Indien gewenst voegen wij daar uw pakbon bij.

Uiteraard. Dit kan van maandag tot en met donderdag tussen 7u en 17u en op vrijdag tussen 7u en 12u. Wij zijn te vinden aan de Zompstraat in Raalte.

Als uw product niet hoger is dan 15mm en in een A4 envelop past dan zou dit een optie kunnen zijn. Echter ligt de aansprakelijkheid van de zending bij u, wij kunnen voor brievenbuspost helaas geen garantie afgeven.

Uw bestelling wordt via UPS verzonden. Uw bestelling wordt zorgvuldig verpakt en op werkdagen geleverd. Indien een express levering is gewenst dan kunt u dit aangeven. Heijcon beschikt over een eigen koerier, in overleg kunnen wij deze inzetten voor de levering van uw product.


Advies


Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Wat is er nou leuker dan uw gadget direct op uw evenement printen en ze vervolgens mee te geven aan bezoekers / personeel / klanten. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Indien gewenst passen wij de lezing graag aan op uw onderwerp of afzetmarkt.

Onze 3D Academy is opgericht met het doel om onze kennis rondom 3D printen te delen. We merken dat de techniek voor veel mensen en bedrijven een ver-van-mijn-bed-show blijft terwijl de mogelijkheden en toepassing enorm zijn. 3D printen is iets wat je moet zien, dan gaat het leven. Wij vertellen dan ook graag over de mogelijkheden en gebruiken daarvoor zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden. Door het voelen en testen van de materialen volgt de toepassing vaak vanzelf.

U kunt vijf dagen per week bij ons terecht voor vragen en advies. Dit kan per mail info@heijcon.nl  of telefonisch op 0572 33 00 06.


Contact


Wij zien natuurlijk het liefst uw positieve reactie tegemoet, maar mocht uw levering niet naar wens zijn laat het dan altijd aan ons weten. We zoeken samen naar een passende oplossing en zorgen dat het probleem zich in de toekomst niet vaker zal voordoen.

Omdat de doorlooptijd van een project vaak erg kort is, is uw product vaak al snel na uw opdracht ingepland in onze productie. Als uw product is ingepland kunnen wij de order niet meer kosteloos annuleren. Wanneer u een order wilt annuleren kunt u het beste zo snel mogelijk contact met ons opnemen.

Dit kan door een mailtje te sturen naar info@heijcon.nl. U ontvangt van ons na het plaatsen van uw order altijd een opdrachtbevestiging.

Wij zijn telefonisch te bereiken op 0572 33 00 06 en per mail te bereiken op info@heijcon.nl.

Waarom Heijcon?
  • 3D specialisten sinds 2009
  • Eigen printers in Nederland
  • Persoonlijk en deskundig advies
  • Oplossingsgericht
  • Technische ondersteuning voor bedrijven
100% tevredenheidsgarantie

Door diepgaande kennis betreft conceptontwikkeling, 3D ontwerp en 3D printen wordt ieder project op de juiste manier ontplooit tot het gewenste resultaat.

Wij streven ernaar om ieder project binnen de gestelde kaders naar volle tevredenheid te leveren.

Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn hierin vanzelfsprekend.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media