Vraag
een offerte aan

3D print je sieraad

Sieraden, een blijvend cadeau en nog leuker wanneer deze uniek zijn. De afgelopen tijd hebben wij voor verschillende klanten een ring gemaakt.
Deze voorbeelden delen we graag met jullie, wellicht haal je er inspiratie uit. Ben je benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat lees dan hieronder meer.


Enige tijd geleden hebben wij voor ontwerper Hans Slijp tekenwerk verricht. Het ontwerp voor de ring stond duidelijk op papier, aan ons de taak om deze om te zetten naar een 3D bestand zodat deze in zilver gemaakt kon worden.


Onderstaand voorbeeld is van een klant die bij ons kwam met een vrij bijzondere ketting. Ze wilde graag een bijpassende ring hebben maar deze was niet te koop.
De manier waarop de schakels in de ketting met elkaar zijn verbonden hebben we als uitgangspunt genomen voor de ring. Om de passing te controleren hebben we een print gemaakt in MJM. Daarna is de ring uitgevoerd in zilver.

3d ring1


VERLOREN WAS METHODE

Hoe werkt dat precies, sieraden printen?

Meestal worden gouden en zilveren sieraden niet geprint maar gegoten. Het wordt 3D printen genoemd omdat er gebruik wordt gemaakt van een was printer.

  • Eerst wordt er een stevige en vormvaste moedervorm 3D geprint, deze heeft dus dezelfde vorm als het uiteindelijke gietstuk. Deze wasmodellen worden “opgeboomd” door de plakzijde te verwarmen tot deze vloeibaar wordt en blijft plakken aan een wastak. Zo ontstaat de gietvorm, ook wel wasboom genoemd. Aan een wasboom worden zoveel mogelijk producten geplakt. De bovenzijde van de wasboom is voorzien van een giettrechter waar later in het proces het metaal wordt ingegoten.
  • De wasboom (gietvorm) wordt voorzien van een vuurvaste keramische mantel. Na het uitsmelten van de was ontstaat een keramische gietvorm.
  • Nadat de wasmodellen zijn opgeboomd tot een wasboom worden ze gespoeld. Mogelijke verontreinigingen op het oppervlakte worden hierdoor verwijderd. Een goede hechting van de keramiek op de wasboom wordt door dit spoelproces gegarandeerd.
  • Door achtereenvolgens de wasboom meerdere malen te dompelen in een vloeibare slurrie en daarna te bestrooien met keramische strooimassa ontstaat een vuurvaste keramische mantel. Elke keer na het aanbrengen van een keramische laag dient de gietvorm te worden gedroogd in een droogkamer.
  • Nadat alle lagen zijn aangebracht en gedroogd wordt in een autoclaaf de was uit de keramische vorm gesmolten met behulp van stoom. Dit is de reden waarom dit proces ‘verloren wasmodel’-gieten wordt genoemd: het wasmodel gaat verloren, de productvorm is overgenomen door de keramiekmantel. Het grootste deel van de uitgesmolten was wordt hergebruikt.
  • De keramische vorm wordt op hoge temperatuur in een oven gebakken. Na dit sinterproces wordt de eindsterkte bereikt. Eventuele wasresten worden tijdens dit proces door de hoge temperatuur in de oven verbrand.
  • De keramiek vormen zijn warm gestookt en worden uit de stookoven gehaald. Het gewenste vloeibare metaal wordt in de vorm gegoten.
  • Na afkoeling worden de stalen gietbomen ontdaan van de keramisch schil door deze te breken. Hierdoor wordt de keramiek verwijderd. De gietstukken worden van de boom afgezaagd of afgetrild. Metaalresten die overblijven worden hergebruikt.
  • Tot slot wordt het sieraad gepolijst zodat deze mooi glad wordt.

Er zijn diverse metalen die bij de verloren-was-methode gebruikt worden, bijvoorbeeld aluminium, staal, messing, zilver en goud.


Het is ook goed mogelijk om kunststof of metalen sieraden te printen. Zo is de lijn van Dyvsign grotendeels geprint in Nylon. Ook zitten er keramiek en rvs modellen tussen die na het printen (deels) verguld zijn.

Ook Suuz maakt diverse sieraden door middel van 3D printen, leuk hierbij is dat er eenvoudig een naam in het sieraad gezet wordt.


Bent u benieuwd of uw idee ook geprint kan worden? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media