Vraag
een offerte aan

Design Rules voor 3D printen

“3D printen is een fantastische techniek met eindeloze mogelijkheden. Toch wordt (te) vaak onterecht de indruk gewekt dat alles geprint kan worden. Dit gaat helaas niet altijd op. Voor verschillende technieken gelden verschillende regels”. Oceanz vroeg ons een gastblog te schrijven met een aantal belangrijke design rules / ontwerptips voor een 3D print. Deze delen we natuurlijk ook graag op onze eigen website.design rules heijcon

1. Wanddikte 3D print

De wanddikte is het meest belangrijke aspect om rekening mee te houden. Is de wanddikte te dun? Dan ontstaat het risico dat het product (te) zwak is. Maar is een wanddikte te dik, dan ontstaat het risico dat er te veel warmte in het model moet worden gebracht en het model krom trekt. Een wanddikte tussen 0,7 mm en 3 mm is het meest optimaal om te 3D printen.

2. Bewegende delen in 3D print

Bevat één print meerdere onderdelen die na het printen moeten kunnen bewegen? Let dan goed op de ruimte tussen de losse delen. Houdt er ook rekening mee dat eventueel niet-gesinterde poeder ook de holtes weer moet kunnen verlaten.

3. Hol 3D printmodel

Om gewicht (en vaak ook kosten) te besparen, kan een model uitgehold worden. Er moeten dan gaten worden aangebracht in de bodem van het model zodat support materiaal verwijderd kan worden. Modellen uithollen vermindert ook de kans op vervorming, omdat er minder warmte in het model wordt gebracht.

4. Kwetsbare 3D print?

Bij de reiniging moet extra goed opgelet worden. Constructies waar grote zware delen steunen op dunne wanden (denk bijvoorbeeld aan een groot hoofd op een dunne nek) zijn extra kwetsbaar en kunnen afhankelijk van de printtechniek beter wat dikker gemaakt worden.

5. Kromtrekken 3D print voorkomen

Grote platte vlakken kunnen kromtrekken. Dit kan vaak deels voorkomen worden door ribben aan te brengen. Ook oriëntatie in de machine kan bijdragen aan het juiste eindresultaat. Dit is erg afhankelijk van de gekozen techniek.

6. Tekst op een 3D print

Tekst of details die in of op een oppervlak liggen, moeten een bepaalde dikte hebben om na het printen goed zichtbaar te zijn. Vaak is dit minimaal 0.2 mm.

7. Juiste resolutie

Bij het exporteren is het belangrijk de goede resolutie te houden. Bij lage resoluties worden ronde vlakken hoekig. Bij een hoge resolutie is het model onnodig zwaar.

 

Heeft u vragen over uw ontwerp of hulp nodig bij het tekenen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media