Pinksteren. Vorig jaar stond het bij ons in het teken van Ribs & Blues. Wat zijn we druk geweest met de maquette maar het was het waard. De enthousiaste reacties van de voorzitter en duizenden bezoekers zitten nog vers in ons geheugen. Weken en zelfs maanden later kregen we nog vragen hoe dit nou precies in zijn werk ging. En de leukste vraag is natuurlijk; “Is dit ook mogelijk voor ons bedrijf?”
In principe kunnen we van elk terrein of gebouw een maquette maken.
Stapsgewijs leggen we uit hoe we vorig jaar de maquette van het Ribs & Blues terrein gemaakt hebben:
Om de maquette te kunnen maken hebben we een plattegrond met de nieuwste lay-out van het festival terrein ontvangen.Dit is een 2D aanzicht van het terrein, de omgeving, plantsoenen, bomen etc. Aan de hand van deze afmetingen hebben we een schaal bepaald waarop de details van alle onderdelen op het terrein nog goed zichtbaar zijn. Ook is het belangrijk dat de onderdelen goed geprint en gelakt kunnen worden. In ons achterhoofd houdend dat we het terrein wilden aankleden met poppetjes en bomen hebben we voor een gangbare modelbouw schaal gekozen.
De lay-out van het festival terrein in 2D.
Foto van de grote tent.
Met foto’s van voorgaande jaren en een aantal afmetingen zijn we aan de slag gegaan. Van elk onderdeel op het terrein hebben we zo veel mogelijk foto’s gezocht. Aan de hand van deze foto’s hebben we de onderdelen in 3D getekend. Het is helaas niet mogelijk om een foto direct om te zetten in een 3D file. Dit gebeurt allemaal handmatig.
Printscreen van de grote tent in 3D, getekend in SolidWorks.
Overzicht van een deel van het terrein, getekend in SolidWorks.
Nadat alle onderdelen in 3D getekend waren konden ze geprint worden. We hebben twee technieken gebruikt namelijk SLS en MJM. De grote delen zoals de tenten en een aantal attracties hebben we geprint in SLS. De kleine gedetailleerde onderdelen zoals de barretjes en bankjes hebben we geprint in MJM.
3D print van de grote tent in SLS.
Lakken van de gedetailleerde MJM prints.
De bodemplaat is van hout gemaakt en geschilderd volgens de aangeleverde plattegrond. Met behulp van foto’s van de omgeving zijn ook de plantsoenen en grasveldjes goed aangegeven.
Alle losse onderdelen zijn met de hand voorzien van kleur. Op de masten zijn stickers geplakt met logo’s van de sponsoren en R&B doeken. Tot slot zijn alle onderdelen met veel geduld op de bodemplaat geplakt.
De geschilderde bodemplaat met de (nu nog) witte SLS prints.
De poppetjes en bomen zijn niet geprint.
Om het geheel te beschermen hebben we er een grote perspex kap bij geleverd.
Burgemeester Dadema (midden) was ook erg onder de indruk van de maquette.
De maquette van het festivalterrein van Ribs en Blues stond tot juni 2016 in het Raalter gemeentehuis.
Bent u benieuwd of wij ook iets voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.
Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.
Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!