Vraag
een offerte aan

Reconstructie bokaal Hermitage

Geschiedenis en moderne technieken komen samen in dit prachtige object. In opdracht van Hermitage Amsterdam is de koperen bokaal van Tsaar Peter de Grote (1672-1725) gereconstrueerd voor een tentoonstelling over deze bevlogen Tsaar. Ruim 300 jaar geleden is de bokaal verloren gegaan. Destijds vond men de waarde van het koper belangrijker dan de esthetische waarde van de bokaal en is de bokaal omgesmolten. De cameeën bleven bewaard, evenals een illustratie van de bokaal.

Beker Peter de Grote

Het doel van de reconstructie? Een pronkstuk ontwikkelen voor de tentoonstelling: “Peter de Grote – een bevlogen Tsaar”. En zo begon voor ons de uitdaging. Aan de hand van deze ene illustratie is er een 3D bestand gemaakt van de bokaal. Veelvuldig overleg met de heren van het Hermitage heeft uiteindelijk geresulteerd in bovenstaande bokaal.

De bokaal is geprint in SLS en grijs geïmpregneerd. De cameeën zijn op deze bokaal exact hetzelfde gepositioneerd als op het origineel. De bokaal heeft een half jaar dienst gedaan als blikvanger tijdens de tentoonstelling en is bestempeld als topstuk. En daar zijn wij als Heijcon best een beetje trots op…

Beker Peter de Grote

Geschiedenis van de Bokaal:

Op 12 juli 1716 bood de Deense koning Frederik IV in Kopenhagen tijdens een galamaal tsaar Peter een met cameeën versierde beker aan. Peter bewaarde deze beker in zijn eigen vertrekken en na zijn dood belandde het kostbare object in de Kunstkamera. In 1785 gaf Catharina de Grote opdracht de beker over te brengen naar ‘haar persoonlijke verblijven’. De tsarina was een hartstochtelijk verzamelaarster van gesneden stenen. Ze liet de bokaal demonteren en het goud omsmelten, terwijl de vrijgekomen stenen werden opgenomen in haar verzameling kostbaarheden. Gelukkig was de beker niet alleen uitvoerig beschreven in de eerste catalogus van de Kunstkamera (1741–45), maar had ook de kunstenaar Ottomar Elliger eerder al een kant ervan in een aquareltekening vastgelegd. Dankzij deze tekening is het gelukt in de verzameling West-Europese glyptiek van de Hermitage een hele reeks cameeën te identificeren die ooit deel hebben uitgemaakt van de bokaal.


Bent u benieuwd of wij ook iets voor uw (speciale) project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media