Vraag
een offerte aan

Metaal 3D printen, wanneer wel/niet?

Metaal 3D printen Heijcon
Donderdag 24 maart waren we aanwezig bij ‘The Materialise Metal Tour 2016’. Een workshop waarin de SLM techniek en beschikbare materialen werden besproken Belangrijker, de voordelen van SLM voor onze eigen toepassingen. Een vraag waar wij en onze klanten vaak mee zitten. Wanneer kies je nou voor metaal printen ipv gieten, frezen of een andere conventionele productietechniek? Gelukkig werd daar uitgebreid over gesproken.

Korte samenvatting

Deze vraag wanneer je kiest voor welke methode is niet heel eenvoudig te beantwoorden. Er spelen een aantal belangrijke factoren mee die tegen elkaar afgezet moeten worden.

Ten eerste is er de afmeting van het product, hoe groter het product wordt hoe kostbaarder het wordt om deze te printen.
Dit heeft te maken met de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt maar ook de printtijd die hiermee gepaard gaat.

De complexiteit is wellicht de belangrijkste factor. Hoe complexer een onderdeel is, des te sneller is het lonend om deze te laten 3D printen.
Wanneer een onderdeel redelijk ‘recht toe recht aan’ is vormgegeven kan je nagaan dat deze ook wel te frezen is.
Bevat het onderdeel een heleboel inwendige kanalen of dubbel gekromde vlakken dan is 3d printen een uitkomst.

De projectwaarde. Indien het model onderdeel is van een groter geheel is het belangrijk om de waarde van dit ene onderdeel in te schatten. Het kan namelijk zijn dat de productietijd op de conventionele manier weken duurt. Wat inhoud dat dit de time to market van het gehele product bepaald. Door het onderdeel 3D te printen kan het zijn dat dit ene onderdeel duurder uitpakt. Doordat de levertijd versnelt kan worden levert dit uiteindelijk winst op.

3D printen in geschikt voor kleine seriegroottes.  Ook dit is afhankelijk van de afmeting. Over het algemeen is het zo dat series groter dan 100 stuks beter op een andere manier vervaardigd kunnen worden.

Functioneel of visueel? Welk aspect is belangrijker bij het onderdeel? Indien een product puur functioneel moet zijn en de oppervlakte ruwheid van het product niet doorslaggevend is kan 3D printen een uitkomst zijn. Zodra de focus ligt op esthetiek, bijvoorbeeld een hoogglans product, zal er veel nabewerking plaats vinden. Hiermee stijgen uiteraard de kosten.

Zoals hierboven te lezen valt zijn er al vijf factoren die samen bepalen of 3D printen een geschikte productiemethode is.  Daarnaast zijn er ook nog factoren zoals materiaaleigenschappen, oppervlaktekwaliteit en supportstructuren die verwijderd moet worden. Kortom, per product wordt bepaald wat de beste productiemethode is.


Ook wat voor u?

Bent u benieuwd of metaal printen geschikt is voor uw toepassing? Neem dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media