Vraag
een offerte aan

Mallen 3D printen

3D printen kan één product opleveren maar is ook geschikt om een (kleine) serie mee te produceren. Deze serie hoeft niet per se compleet geprint te worden.  Zo kan een 3D print dienen als moedermodel voor het gieten. Maar ook als gietmal. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt besloten welke methode het meest geschikt is.

 

mal-mjm-heijconFoto van een geprinte mal, model is gegoten in PU.

Bovenstaande afbeelding toont een mal, geprint in MJM. De mal is geprint met deze techniek omdat dit printproces zeer gladde modellen levert. Als de oppervlakte kwaliteit minder belangrijk is kan er ook geprint worden met FDM of SLS.

In de mal is flexibel PU gegoten (het blauwe materiaal). Nadat het gietstuk is uitgehard en is verwijderd kan een tweede exemplaar worden gegoten. Zo kan vrij eenvoudig een kleine serie worden gefabriceerd.

mal-gieten-mjm-heijcon
Foto van een geprint moedermodel (rechts) en de replica (links) in wit metaal.

Bovenstaande afbeelding toont een geprint moedermodel. Deze wordt in een siliconenmal gedrukt en daarna verwijderd. In de opening die is ontstaan wordt vloeibaar metaal gegoten. Middels dit proces kunnen tegelijkertijd meerdere exemplaren geproduceerd worden omdat de mal vrij groot is.


Bent u opzoek naar een mal of juist benieuwd naar het gietsproces? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media