Vraag
een offerte aan

Kan 3D printen alleen in kunststof?

Op onze website spreken we vooral over het 3D printen in kunststof omdat dit vooralsnog het meest gebruikt wordt. Dat neemt niet weg dat er veel meer materialen zijn waarmee geprint kan worden. Daarom schreven we al eerder een artikel over wanneer je wel/niet voor metaal printen kiest. Naast metaal zijn er nog diverse andere materialen waarmee geprint kan worden

Glas

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een doorbraak geboekt op het gebied van 3d-printen. Zij kunnen nu glas kunnen printen op dezelfde manier als kunststof.

Het proces van MIT werkt met twee printkamers: één die werkt als een soort ‘cartridge’ met temperaturen boven de duizend graden celcius, en een andere kamer die de structuren samensmelt. Het vloeibare en zeer hete glas wordt vervolgens via een zeer hittebestendige spuitmond ge-3d-print zoals ook bij kunststof gebruikelijk is.

Lees hier verder.Glas 3d print


Keramiek / Porselein

Van alle printbare materialen is klei wellicht het moeilijkst. Er zijn diverse ontwikkelingen om keramiek te printen met behulp van keramisch poeder of een klei achtige pasta. Zodra de vorm is gemaakt zal deze volgens het traditionele proces afgebakken moeten worden en kan deze worden geglazuurd in diverse kleuren. In diverse industrieën zoals de medische wereld is er veel belang bij keramiek printen. Lees hier meer.

keramiek 3d printen

 

Net als bij het printen in glas zal het helaas nog wel even duren voor het ook toegankelijk is voor de consument.


Hout

Met alleen houtvezels kom je niet zo ver als je deze wilt 3D printen omdat het niet aan elkaar hecht. Wanneer deze vezels worden toegevoegd aan PLA (kunststof) kan er wel 3D geprint worden met hout.
Colorfabb heeft een materiaal genaamd Woodfill ontwikkeld. Dit werkt volgens het FDM principe. Het leuke hiervan is dat het al langere tijd toegankelijk is voor de consument. Het kan namelijk op bijna elke thuisprinter gebruikt worden.

 

hout 3d printen

 


Heeft u vragen over 3D print technieken of materialen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Auteur
Lientje Heijer
Print-expert

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij Heijcon 3d Solutions. Van 3D printen wist ik toen nog weinig, van ontwerpen  en Cad tekenen wel een boel. Werkzaam zijn in een vakgebied waar zoveel ontwikkelingen plaats vinden is enorm leuk. Ik leer zelf ook elke dag weer wat bij! Projecten begeleiden van A tot Z heeft wel mijn voorkeur. Meedenken met de klant en zorgen voor een mooi eindresultaat en daar ook getuige van kunnen zijn maakt een werkdag nooit saai.

Contact

Vragen of prijsindicatie?
Heeft uw vragen of bent u benieuwd naar de 3D print kosten voor uw product? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

E info@heijcon.nl
T +31(0) 318 769 077

Agenda
Social media